Култура

Културната идентичност и традиция на жителите на община Разлог е много интересна и завладяваща благодарение на богата история в миналото и съхранението й в настоящето. На територията на община Разлог са разположени множество църкви, съществуват многобройни архелогически разкопки, природни забележителности и се провеждат редовно културни мероприятия.

Началото на християнството по тези земи датира от края на античността (V век) като свидетелство за това е „Писаната църква” в местността Бетоловото, а близо до нея през средновековието се изграждат и църквите „Бялата” и „Св. Никола”. По-късно храмовете и параклисите не спират да се множат на територията на община Разлог и до днес те носят духа на своето отминало време. Две богати църкви на художествено оформление са „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в с.Добърско – датирана от 1614. и обявена за художествена културна ценност от национално значение и един от 100-те национални туристически обекта на България и „Св. Димитър” в с.Долно Драглище – изписана от най-изтъкнатите представители на тревненската школа – зограф Теодосий Константинович /Досю Коюв/. Други не по-малко впечатляващи църкви са в Разлог, с.Елешница, с.Баня, с.Горно Драглище както и параклисите „Св.Георги” край с.Бачево, „Св. Илия” и „Св.Екатерина” край Разлог.

Хората, живеещи в Разложкия край и до днес са запазили своя бит, култура и традиция. Техните обичаи са изключително интересни – един от тях е кукерския карнавал „Старчевата”, които се провежда всяка година на 1 януари в гр.Разлог. Подобен фестивал се провежда и в с.Елешница на Великден, а на всеки две години се организира международен кукерски карнавал в гр.Разлог. Известни празници в разложкия край са Тодоровден и Гергьовден в с.Бачево.

Съборът на народното творчество „Пирин пее” се провежда през две години в седловината Предел. Там се събират участници от 14 общини в Пиринско, сред които и известните „Добърски баби” – фолклорна група, основана преди повече от 50г. Едно невероятно преживяване е да прекараш времето си сред природа, красиви мелодии и звуци, впечатляващи танци и усмихнати хора, които празнуват съществуването на българския фолклор.