Описание

Посетителите на град Разлог, които избират да посрещнат Нова година в това чудесно кътче от България, всяка година стават съпричастни към разложката традиция, която тръгва някъде в далечното минало. Веднъж почуствали духа на местната култура, туристите изпитват желание да се върнат отново тук, за да усетят очарованието и магията на традицията и легендите, като се потопят в нея и участват в празника.

Ежегодно, в първия ден от годината – 1 януари, централният площад на Разлог става сцена, място, на което се събират кукери, моми, ергени и сурвакари от седемте квартала на града.

Корените на тази традиция са скрити в тракийските легенди и предания на Дионисиевите мистерии. Тук се наблюдава симбиозата между една езическа култура, вплетена и обяснена с християнските ценности. Новото начало, раздялата между новата и старата година могат да бъдат почувствани с пълна сила и изиграни от участниците в карнавала.

Прогонването на злите сили и поставянето на ново начало е в основата и семантиката на празника.

Обредите на кукерските групи са свързани със Старейшината на групата, който по право е най-възрастният участник в шествието; той заорава и посява семето, символ на плодородие и берекет за района. Този ритуал дава старта на Новата година в общината, като изпраща старата. Местните кукери, наричани чауши, се открояват на фона на останалите подобни в страната. Тяхното облекло се подготвя цяла година, за да демонстрира великолепието на едно красиво кукерско облекло, сътворено от кози кожи, кукерски шапки и допълнено от звука на тежки медени звънци.

Тази традиция със своята уникалност за страната, повтаряща се всяка година в различни вариации от местното население, отрежда място на град Разлог в списъка на признатите европейски карнавални градове.

Тя полага началото на провеждания през месец януари Международен кукерски фестивал, с конкурсен характер, под егидата на община Разлог и Федерацията на европейските карнавални градове – FECC.