Описание

Изобилието на топли минерални извори в с. Баня, привличат жителите от общината от дълги години. През 2014г. са реставрирани  двете бани от османския период в селото. „Старата българска баня” (датирана към XVI-XVII век) и „Старата турска баня” (XVII-XVIII век), заживяват своя нов живот след тяхната реставрация и са един от интересните културни паметници в общината. Историята показва, че „Старата българска баня“ е вариант на действащите римски антични бани. До нея е възстановен един от трите „врещега”, чиито каменни блокове са част от по-ранна римска баня.  Интересен факт е, че по време на Османското владичество около „Старата българска баня” са били разположени три каменни корита за пране (врещег). Всяко от тях е принадлежало на едно от селищата от Разложката котловина – едно е било за жителите на Баня, друго за жителите на Разлог, а третото за банскалии.

Двете бани са централни куполни постройки, с тоалетни помещения към които са били изградени съблекални и дюкяни и са били използвани почти до средата на XX век. На един по-късен етап куполът на „Старата българска баня” е покрит с четирискатен покрив, а този на „Старата турска баня” е видим и до днес.

В момента захранването с вода (от автентичните извори с температура 52-53 °С) на двете бани е възстановено и те са достъпни за туристически посещение, но не и за къпане.